Koekje erbij?

Het klopt. Bij de oerversie van het margaritaijs werd steevast een koekje geserveerd. Een rechthoekig shortbread met daarop wat grof zeezout. Velen–waaronder de ijsmaker zelf–vonden dat een sublieme combinatie, al vonden anderen het koekje dan weer volstrekt overbodig.

Hoe dan ook is in de webshop het koekje gesneuveld, simpelweg omdat productie en transport logistiek gesproken een brug te ver bleken. Dat blijkt menigeen jammer te vinden en we zoeken dan ook naar een manier om ook het shortbread bij je thuis te brengen.

Maar tot het zo ver is, kun je het eventueel ook zelf maken. Dat recept houden we alvast niet geheim:

Shortbread met grof zeezout

Nodig:
– 300 g bloem
– 200 g boter
– 60 g witte basterdsuiker
– 4 gram zout (ca. 1/2 theelepel)
– 1 theelepel vanille-extract
– grof zeezout

Roer het zout door de bloem. Klop de boter met de mixer een minuut lang op (dit gaat het best in de mengkom van een keukenmachine maar lukt ook met een handmixer), doe er de suiker bij en klop nog eens gedurende 2 minuten. Klop er het vanille-extract door. Meng er nu met je vingers voorzichtig de bloem bij en kneed heel licht tot je een gelijkmatige massa hebt, beslist niet langer! Druk het deeg plat, verpak het in folie en laat het een uur (niet korter maar ook niet langer) in de koelkast rusten.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Rol het deeg uit op een licht met bloem bestoven werkblad en steek of snij er koekjes uit. Sprenkel op de koekjes grof zeezout en druk dit lichtjes aan. Bedek het bakblik van de oven met bakpapier, leg er de koekjes op en bak ze in ca. 10 minuten goudbruin. Laat ze op een rooster afkoelen.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.