Hoe eet ik margaritaijs?

Dit is ‘m dus: de doos margaritaijs zoals je ‘m uit de verzendverpakking haalt. Nou ja, bijna. Deze doos had transportschade–klein scheurtje in het deksel–en mocht dus niet naar je toe. Gelukkig lust de maker het ijs ook graag.

Maar nu die rare vraag: hoe eet ik margaritaijs? Met een lepeltje natuurlijk. En met plezier. Maar margaritaijs per postorder heeft zo een paar eigenheden.

Je had natuurlijk die waarschuwingsdriehoek zien staan. Die is om je te vertellen dat het ijs echt héél koud is als het bij je aankomt. Kouder dan -40ºC, mogelijk zelfs -65ºC. Het is dan hard, maar nog wel schepbaar. Niet doen, want je tong vriest waarschijnlijk aan het lepeltje vast. Wat het volgens culinist Onno Kleyn overigens waard is, maar toch niet aan te raden. De regel is: 24 uur in je eigen vriezer bij -18ºC laten “opwarmen”.

Bij -18ºC, als ander ijs keihard en nauwelijks schepbaar is, is margaritaijs perfect van structuur en eetklaar. Zodra het warmer wordt, wordt het al heel zacht en bij -8ºC smelt het. Dat komt door de alcohol en het zout. Haal margaritaijs dus beslist niet wat eerder uit de vriezer om zacht te worden zoals je met ander ijs doet. Doos eruit, ijs scheppen en doos meteen met deksel erop er weer in. En meteen opeten.

Wordt je margaritaijs in je vriezer te zacht? Dan is het er waarschijnlijk warmer dan -18ºC. Zet ‘m eventueel een standje kouder.

Je zult bij het eten merken dat margaritaijs niet alleen figuurlijk heel cool is, maar ook letterlijk. Eet deze überverfrissende frozen cocktail dus met kleine lepeltjes, zelfs op een hete midzomerdag. Het plezier is er des te groter om.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.